Dank zij mijn ziekte

DANK ZIJ MIJN ZIEKTE 

幸福ニュース(しあわせニュース)第660号© Shinko Oyama

 

Aanleiding

Ik ben Naikan komen doen omdat mijn interesse ervoor gewekt was toen ik er over leerde tijdens mijn studies ter voorbereiding van mijn erkenningsexamen voor counselor.
Ik wilde ook absoluut eens iets doen aan mijn depressie en paniekstoornis, en aan mijn koopverslaving.

 

De eerste drie dagen

Toen ik met Naikan begon moest ik echt tegen de slaapdrang vechten, en mijn hoofd liep altijd vol met allerlei niets ter zake doende gedachten.

Omdat ik niet met de andere deelnemers mocht praten restte mij niets anders dan helemaal op mijn eentje tegen deze moeilijkheden vechten. Soms was het voor mij zo moeilijk dat ik naar buiten ging voor een wandeling tot aan het centraal tempelgebouw, en daar een paar gebeden opzegde. Pas vanaf de derde dag slaagde ik er in om mij echt op Naikan te concentreren.white flower banner

 

De relatie met mijn ouders

Ik ga naar een psycholoog sinds ik depressief geworden ben. Vanuit de gesprekken met die psycholoog kwam ik tot het besluit dat mijn moeder en vader een grote rol speelden in mijn depressie. Daarom probeerde ik mijn mentale rust te bewaren door mijn vader en moeder half te haten.

Maar toen mij gedurende mijn Naikan gevraagd werd om eens uit te rekenen wat mijn opvoeding en scholing financieel gekost hadden, werd het mij met een schok duidelijk dat mijn ouders naar schatting minstens 30 miljoen Yen (230.000 EURO) voor mij gebruikt hadden. En toen ik afgestudeerd was en dacht zelfstandig te kunnen gaan wonen hebben zij mij nog eens met enkele miljoenen Yen gesteund.

Omgekeerd is mijn bijdrage aan het welzijn van mijn ouders al die tijd beperkt gebleven tot af en toe eens een cadeautje. Ik kwam er bijna nooit toe om in woorden uit te drukken dat ik hen dankbaar was. Door Naikan te doen voelde ik hierover veel spijt. 

Ik was er altijd van overtuigd dat ik iemand was die misschien wel eens een leugentje om bestwil vertelde, maar dat ik toch nooit loog om mensen te bedriegen. Stelen was al helemaal iets waarvan ik altijd gedacht had dat ik dat niet deed. Tot ik de opdracht kreeg om na te denken over liegen en stelen.

Naikan over het thema "liegen en stelen" deed mijn ogen open gaan voor het feit dat ik in mijn leven heel dikwijls gelogen en gestolen had. Hoe meer ik mij daarvan bewust werd, hoe lastiger het voor mij werd om mij daar nog meer van te herinneren. Ik dacht er echt aan om Naikan op te geven.

Ik besef dat er nog heel wat gevallen van leugen en diefstal zijn waarmee ik mezelf nog niet geconfronteerd heb, maar ik wil in de toekomst in het dagelijks leven Naikan blijven doen om die gevallen ook terug op te graven.

 

 tulip banner

 

De omgeving waarin Naikan doorging

Behalve het Naikan doen zelf heb ik hier ook in de manier van leven opgemerkt dat het voor mij zowel lichamelijk als mentaal veel beter is als ik geen tussendoortjes eet. Ik gebruikte ook veel suiker. Daardoor kreeg ik huiduitslag en voelde ik fysiek een gebrek aan energie. Ook al omdat ik deze week geen tussendoortjes had, had ik daar nu geen last van. Ik heb ook sinds lange tijd nog eens het gevoel gehad van een lege maag en honger.

Ik had hier ook geen TV, internet, GSM of krant, en ik heb gemerkt dat ik best zonder kan leven.

Ik had een lichte neiging tot verslaving aan inkopen via internet. Het kopen zelf gaf mij een goed gevoel, en ik verdoezelde mijn gevoelens van stress door van alles te kopen. Maar ik wist niet hoe ik daar iets kon tegen doen en ik verlangde er naar dat iemand mij daarbij zou helpen.

Het was voor mij een groot geschenk dat ik redelijk gemakkelijk een hele week zonder internetverbinding kon leven.

 

Mijn toekomst

Ik maakte op het einde van deze week ook een planning voor mijn leven op, en dat was zeer verhelderend.

Nadat ik een depressie gekregen had wilde ik veranderen van werk, en ik wilde als ervaringsdeskundige van een psychische ziekte studies doen waarmee ik later counseling zou kunnen doen. Maar ik wist niet goed hoe ik dat moest aanpakken. En nu is deze week toch een aanleiding geweest om vanaf nu in kleine stappen doelstellingen vast te leggen en stappen te nemen in de richting van de verwezenlijking van mijn droom.

 korenbloem

Wat ik nu concreet wil doen met deze kostbare ervaring van deze week Naikan is eerst en vooral tegenover de mensen in mijn onmiddellijke omgeving dikwijls "dank u" zeggen.

En ook tegenover dieren en voorwerpen probeer ik "dank u" te zeggen. Als je wil dankbaarheid uitdrukken, zoals bijvoorbeeld "Dank je dat je me beschermt tegen hitte en kou," en "Dank je dat je mij genezing en comfort geeft," dan zijn er heel veel zaken waarover je dat kan zeggen.

 

Om mijn koopverslaving af te leren zal ik elke morgen honderd Yen in een spaarpot stoppen. En wanneer ik zo tienduizend Yen zal bijeen gespaard hebben geef ik tien percent ervan aan een goed werk, en koop ik met de overblijvende negenduizend Yen iets wat ik echt graag wil hebben.

Tot nu toe was tienduizend Yen bij mij iets om onmiddellijk op te gebruiken, maar als ik het plan met de spaarpot uitvoer zal ik beter begrijpen hoe kostbaar tienduizend Yen is.

 

Mijn ziekte is niet betekenisloos geweestrapids

Ik denk dat ik ziek ben geworden omdat iets mij hier naartoe wilde leiden.
In die zin ben ik mijn ziekte dankbaar.
Mijn ziekte heeft voor mij de gelegenheid gecreëerd om mij bewust te worden van de kostbaarheid van het leven, van liefde, van mijn droom, en hoop, en geloof, van licht en natuur.

En wat heel belangrijk is, is tijd. Het feit dat ik een hele week heb kunnen vrijmaken om Naikan te komen doen, en dat ik tijd heb om de zaken te doen die ik graag doe, dat alles heb ik eigenlijk door mijn ziekte cadeau gekregen.

 

Gelukkig dat ik toen, dat moment, niet gesprongen ben. Gelukkig dat die poging om mezelf op te hangen mislukt is. Ik leef nu!

Ik wil nu ten volle leven, dit leven dat gered is volbrengen. Tot het einde van mijn dagen wil ik zo leven dat ik aan andere mensen veel geluk kan geven.

Tot slot wil ik meester Oyama en iedereen van deze tempel bedanken. Het eten was lekker, en ik heb genoten van het bad.

Ik bid dat jullie van een goede gezondheid kunnen blijven genieten zodat jullie nog veel deelnemers via Naikan naar hun geluk kunnen begeleiden.

 

Welkom bij Naikan