Terug vreugde ontdekt

幸福ニュース(しあわせニュース)第6472015522© Shinko Oyama

 

Wat ik zo in vier dagen Naikan ontdekt heb over mezelf is voor mij een ware revolutie, en daar ben ik heel dankbaar om.

 

cloudy sky

 

Ik dacht dat ik alles beter wist

Ik heb ontdekt dat ik iemand ben die ook voor de kleinste dingen altijd heel erg ingenomen was over mijn eigen mening, mijn eigen gelijk. En intussen had ik voor andere mensen alleen maar woorden van kritiek. Ik heb ook leren beseffen dat deze houding een negatieve sfeer creëerde voor mijn omgeving. Ik besef nu dat die kritische houding ook wanneer ik mijn kritiek niet in woorden uitdrukte toch een negatieve invloed op de sfeer had.

Ik zal wel heel mijn leven tot aan mijn dood nodig hebben om mijn ziel te zuiveren. Ik heb wat dat betreft wel geen uitzicht op een perfect resultaat, maar ik wil van nu af iemand worden die aan haar eigen onvolgroeidheid werkt, iemand die met zorg aan haar groei werkt.

Tegenover mensen die mij op mijn problemen wijzen en mensen die een mening toegedaan zijn die verschilt van mijn mening wil ik leren dankbaar zijn als tegenover een leraar die er mij op wijst hoeveel ik nog te leren heb.

Ik had vroeger een goede leraar die op honderdjarige leeftijd gestorven is. Hij nam, zo vertelde hij, elke morgen wat tijd om een gesprek te voeren met de Boeddha, om vergeving te krijgen. Hij was iemand die mij liet zijn zoals ik ben. Hij was iemand met een mooi lachend gelaat en een bewonderenswaardig karakter zonder een zweem van egoïsme. Hij was bij iedereen in zijn omgeving geliefd.

Ik heb nagedacht over wat ik met de rest van mijn leven wil doen, en ik wil mij inzetten voor het behoud van een weelderige natuur, omwille van de kinderen.Niet om grote resultaten neer te zetten of om er eer uit te halen, maar om de rest van mijn leven in volheid te leven opdat ik zelf echt gelukkig kan worden.

Groot gelijk maar eenzaam

Ik heb sinds ons huwelijk altijd en voortdurend mijn eigen grote gelijk vooropgesteld. Het resultaat was dat ik mij heel eenzaam voelde. Ik was wel met mijn man samen, maar ik was altijd eenzaam.

Ook wanneer wij bijvoorbeeld samen naar een film of op reis gingen was ik niet in staat om er voldoende geluk of vervulling bij te voelen. En de enige die dit gevoel van eenzaamheid kan veranderen ben ik zelf.

Door deze dagen Naikan heb ik een werkelijk belangrijke hint gekregen met betrekking tot het echte geluk.

Naikan kan je overal doen en je hebt er niets voor nodig.


Als ik in het vervolg weer mijn hoofd stoot in de relaties met mensen zal ik rustig de tijd nemen om te zitten, en mijn gedachten richten op

"wat ik gekregen heb"

"wat ik gegeven heb"

"welke last of zorgen ik de andere aangedaan heb."

 

Met nieuwe ogen naar het leven kijkenIMG_5156DRU_1.jpg

Hoe mooi zou het leven kunnen zijn als ik dankbaar zou zijn voor mijn ogen en mond, mijn handen, mijn leven, de stenen rondom mij, de bladeren aan de bomen, het gras en de struiken, voor alle leven. Hoe mooi zou het leven kunnen zijn als ik vreugde zou kunnen voelen over het feit dat ik samen met dat alles in leven gehouden word.

De kinderen worden meer beinvloed door de manier van zijn van de volwassenen dan door hun woorden. Ik zou willen iemand worden die in woorden en houding uitdrukking kan geven aan die dankbaarheid en vreugde omwille van het grote leven.

Hartelijk dank voor de begeleiding gedurende deze vier dagen. Het startpunt is een goede relatie tussen mijn man en mezelf, als koppel. Ik wil deze gedachte koesteren en de rest van mijn leven een samenwerkende houding aannemen.

 

 

Welkom bij Naikan