Waarom Naikan doen?

Waarom Naikan doen?

Mensen willen het best mogelijke leven nastreven.

Als je Naikan doet krijg je een nieuw zicht op je eigen leven. En dat creëert een kans om een nieuwe start te maken.

Wat we van ons eigen leven (en van het leven van anderen) menen te weten is een mentale voorstelling, een beeld. En daar is altijd interpretatie en vervorming bij omdat er delen overbelicht, onderbelicht, uitvergroot of te klein gehouden zijn.

IMG_9123DRU_0.jpg

 

 

 

 

Als het beeld dat wij van ons eigen leven en van onze relaties met andere mensen hebben te sterk vertekend is gaat er veel energie verloren.
Er blijven dan onnodige conflicten bestaan, en we verliezen kansen om goede relaties uit te bouwen met onze naasten, en met onszelf.

Naarmate het beeld dat we van ons leven hebben beter overeenstemt met de werkelijkheid van ons leven, voelen wij ons lichter, en zien wij meer licht in ons leven. Jezelf beter kennen doet je goed.

Naikan stelt drie vragen, en het stelt de vierde vraag niet. Het is juist die vierde vraag die heel dikwijls de oorzaak is van ongelukkige interpretatie, ontkenning, vergroting van fouten van anderen en verkleining van de eigen misstappen. Dat leidt tot een vervormd beeld van het eigen leven, en die vervorming leidt niet tot een gelukkig gevoel. Hoe meer je met de vierde vraag bezig bent, hoe meer tijd je in een ongelukkige sfeer doorbrengt.

Naikan is een methode, een praktijk. Drie vragen. Simpel. Het vereist geen theorie of geloof. Het is gewoon te doen.

 

Wat kan jij verwachten als je Naikan doet?  

Neem eens een kijkje naar de vruchten van Naikan zoals mensen die beschreven hebben in hun ervaringsverhalen, waarvan je er hier een hele reeks vindt.

Is Naikan echt iets goeds? Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat Naikan depressiviteit en angstgevoelens vermindert, en dat sociale vaardigheid en de motivatie om met mensen samen te werken, toenemen. Maar de wetenschap kan niet alles meten, en de effecten van Naikan zijn per definitie veel persoonlijker en inhoudelijk veel rijker dan enkel maar een psychologische testscore. Dat blijkt uit de getuigenissen van mensen die Naikan gedaan hebben, onder andere op de volgende bladzijde.

 

ssl14756DRU.jpg