Verlost van moederhaat

 Verlost van moederhaat

幸福ニュース(しあわせニュース)第667号 2015年11月17日© Shinko Ohyama

Het was mijn eerste ervaring met Naikan.

Ik ben Naikan komen doen, niet omdat ik zelf de sterke wens had om het te doen, maar eerder als gevolg van een reeks toevallige omstandigheden. Ik voelde ook wel wat twijfel, en ik heb geaarzeld, maar aangezien het lot Naikan op mijn weg geplaatst heeft, dacht ik dat het dan misschien toch iets was wat ik nodig had.

Ik weet dat men in Naikan heel veel belang hecht aan de Naikan over je moeder, maar in mijn geval was dat heel zware arbeid omdat ik mijn moeder gedurende tientallen jaren gehaat heb.

Maar naargelang ik dieper inging op mijn verleden met mijn moeder begon ik aan te voelen dat mijn moeder zelf ook wel een heel moeilijk leven moet gehad hebben, en ik begon te denken dat ik toch wat meer begrip had moeten opbrengen voor haar lijden.fuchsiabloem

Ik voelde na een tijd ook hoe ik zelf een beetje bevrijd werd van een zwaar lijden dat mijn hart gedurende tientallen jaren bezwaard had.

Ik begreep ook hoe de haat en de verwijten die je tegenover iemand koestert tenslotte op jezelf terugkeren, en hoe je er zelf zwaar onder gaat lijden. Ik kon inzien hoe ik daardoor mijn gezondheid schade berokkend had en dat ik het daardoor heel moeilijk gehad had.

Ik denk dat ik in het vervolg in staat zal zijn om door het leven te gaan met een nieuwe manier om naar dingen en mensen te kijken.

Als een wijziging in mijn manier om de dingen te interpreteren en in mijn manier van denken een goede invloed kan hebben op mijn man, onze kinderen en zelfs mijn schoonouders, dan is dat het allerbeste wat er kan gebeuren.

Ik weet zeker dat de rest van mijn leven er anders zal uitzien. De grootste oogst van deze week Naikan is voor mij het feit dat ik nu terug in staat ben om met optimisme naar mijn toekomst te kijken.

Ik zal proberen om Naikan in mijn dagelijks leven in te bouwen. Mijn gemeende dank aan alle medewerkers van de tempel.

Welkom bij Naikan