Is wat mijn broer of zus doet "vanzelfsprekend?"

Is wat mijn broer of zus doet "vanzelfsprekend?"  

Vertaling van 幸福ニュース(しあわせニュース)第670号2015年12月9日© Shinko Oyama

 

Bij mij is eindelijk het inzicht doorgebroken dat ik altijd gedacht heb dat alles wat mijn naaste familieleden voor mij doen vanzelfsprekend is. Ik dacht bijvoorbeeld: "Het is mijn moeder, normaal dat zij dit voor mij doet."  

Deze manier van denken heeft jarenlang als een sluier voor mijn ogen gehangen, en ze vormde een  mentale muur die mij blind maakte voor de meest essentiële gegevenheden van mijn leven.

Ik denk dat het heel gewoon is dat de meeste mensen denken dat allerlei zaken "vanzelfsprekend" zijn. Het wordt echter een probleem wanneer wij van dat "vanzelfsprekendheidsdenken" een slechte gewoonte maken en dat keer op keer blijven herhalen, omdat wij dan schaamteloze profiteurs worden. En ik denk dat het geen uitzondering is wanneer mensen als gevolg van dat schaamteloos profiteren uiteindelijk zonder het beseffen in uitzichtloze situaties terecht komen.img_1720dru_0.jpg

 

Het is missschien van nature zo dat mensen vanuit hun verlangen naar vrijheid als het ware vanzelf hun dagen gaan besteden aan het nastreven van het eigen voordeel, maar als het leven zich enkel daartoe beperkt gaat dat ten koste van je ziel als mens, belast dat mettertijd het leven in familie en uiteindelijk ook het leven in de maatschappij, zodat je tenslotte terecht komt in een soort leven waar je geen kant meer uit kunt.

 

Wanneer het leven vlot en zonder problemen verloopt hebben alle mensen de neiging om dat vlot en probleemloos leven vanzelfsprekend te vinden. Maar daarbij verliezen we dan de verbazingwekkende werkelijkheid uit het oog dat deze gunstige omgeving en omstandigheden maar  kunnen bestaan omdat er duizenden, miljoenen, nee, ontelbaar veel voorwaarden tegelijkertijd vervuld zijn.

 

Die ontelbare processen en voorwerpen die deze "voorwaarden" uitmaken kunnen misschien wel nooit helemaal uitgeklaard worden door de wetenschappen. Maar voor iemand die Naikan doet is dat niet belangrijk.

 

Wat ik zou willen zeggen is dat het tegenovergestelde van "vanzelfsprekend" eigenlijk "leven" is, iets heel kostbaars ("iets om dankbaar over te zijn", zie nota over "arigatai"). Het feit dat ik voortgekomen ben uit mijn moeder en mijn vader is volgens mij een van de meest verbazingwekkende feiten uit de geschiedenis.

 

Niemand wordt graag opgejaagd. Van daaruit proberen veel mensen afstand te nemen van de beperkingen die het professioneel leven ons oplegt, en tegelijkertijd proberen we andere banden te smeden om daarmee een zin aan ons eigen leven te geven. In dat langdurend proces verliezen we echter gemakkelijk onze zo belangrijke vaardigheid om zaken aan te voelen.

 

Wetenschappen en beschaving hebben het mogelijk gemaakt dat er bij de mens een grote plaats ingenomen wordt door het concept "comfort", iets wat in de natuur niet bestaat. Maar vanuit het standpunt van de natuur gezien bestaat er absoluut niets dat "vanzelfsprekend" is. Is het niet zo dat die onmetelijk talrijke combinaties van ontelbare aantallen "voorwaarden" eigenlijk moeten gezien worden als de kristallisaties van ontelbare instanties van niet-vanzelfsprekende zaken en gebeurtenissen, kostbaar en om dankbaar om te zijn?

 

Ik heb ben tijdens deze week intensieve Naikan het echte hart van mijn moeder tegengekomen. Ik had er tot nu toe nooit oog voor gehad.blauwe hemel

 

En in de Naikan tegenover mijn jongere zus heb ik voor het eerst begrepen dat mijn eigen houding waarbij ik alles vanzelfsprekend vind tussen ons een muur gebouwd heeft en mij verhinderd heeft om mijn dankbaarheid te uiten. En nu is het werkelijk alsof ik naar een wolkenloze blauwe hemel kijk.

Ik heb heel dikwijls geen oog gehad voor het feit dat mijn jongere zus probeerde om voor mij te vertolken wat mijn moeder mij eigenlijk had willen zeggen. Door Naikan te doen tegenover mijn zus is  mijn "vanzelfsprekendheidsdenken" vanuit die geschiedenis opgegraven geworden en blootgesteld aan het licht van de waarheid zodat ik er mij kon van bewust worden.

 

Ik zou daarom tegenover iedereen die het geluk heeft dat alles in zijn of haar leven zonder problemen verloopt, er willen voor pleiten om Naikan te doen over hun relaties met hun broers en zussen.

 

Ik wil ook Naikan aanraden aan mensen die zoals ik zelf geen bijzondere problemen of moeilijkheden kennen en die nu een leven leiden waarbij alles van een leien dakje loopt. 
Doe Naikan, ook al loopt er in jouw leven niets verkeerd. Ontdek een nieuwe blauwe hemel, versterk je vermogen om geluk te voelen, zorg er voor dat je je leven ongestoord en in vreugde kan doorbrengen.

 

Welkom bij Naikan