Ideaal of liefde

Liefde voor mijn man

 

幸福ニュース(しあわせニュース)第729+730号2017年12月9日© Shinko Ohyama

 

Lees hier het verslag van iemand die een week Naikan volgde.  Maak kennis met iemand die ongelukkig aan de week begint. Ze kan het gedrag van haar man niet vergeven en ze heeft geen dank gekregen voor alles wat ze voor hem gedaan heeft.
Hiermee situeert haar gedachtenwereld zich rond de vraag wat haar man haar allemaal aangedaan heeft.  Ze is niet gelukkig.
Ze koos ervoor om Naikan te doen, en zodoende koos ze ervoor om zich te onderwerpen aan het keurslijf van Naikan, namelijk, dat ze enkel de drie Naikan-vragen mag stellen.  En dat zal in de loop van de week haar leven veranderen.
De tweede  en derde vraag doen haar inzien dat haar man niet de oorzaak van alle problemen is, maar dat zij zelf ook een aandeel heeft in de toestand van hun relatie.  Met de gegevens van de eerste vraag en het inlevend bezig zijn met de derde vraag, start bij haar een proces dat haar doet inzien hoeveel liefde zij toch van hem gekregen heeft, zonder er zelf dankbaar voor te zijn.
De transformatie die zich in haar voltrekt maakt dat haar week eindigt met een gevoel van geluk en dankbaarheid, en met het voornemen om zich zelf anders te gedragen, en om zelf verantwoordelijkheid op te nemen voor de kwaliteit van hun relatie.
In haar woorden: "Omdat ik er zelf ook gelukkiger van word als mijn man gelukkig is."


 

 

Toen we nog niet lang getrouwd waren heeft mijn man mij een aantal keren bedrogen met een andere vrouw. Ik kan dat niet vergeten, en ik kan dat eerlijk gezegd ook niet vergeven. Hij heeft mij bedrogen.  Ik heb toen wel beslist om met hem gehuwd te blijven maar ik ben altijd kwaad op hem gebleven.

Tijdens de eerste beurt Naikan over mijn man werd ik door kwaadheid overspoeld.  Ik heb immers in  mijn leven dikwijls moeten toegeven en compromissen sluiten, maar ik vind dat ik in ruil daarvoor van hem niet voldoende dankbaarheid teruggekregen heb.

fuchsia

Bij de tweede beurt Naikan over mijn man werd ik mij van mijn eigen vergissingen bewust, en van zaken waarmee ik hem kwaad maakte.  Ik heb nu begrepen dat ik mijn man altijd maar voor de minste fout bekritiseerde, dat ik altijd wel een opmerking had voor alles wat niet naar mijn zin was.

Ik heb mijn man behandeld als een kind dat ik met controle en discipline moest aanpakken, zoals een autoritaire moeder dat zou doen. Ik ben heel egocentrisch en arrogant geweest, en ik dacht altijd dat ik de enige was die gelijk had. Ik was in mijn ogen de enige die de goede manier van doen kende en die wist hoe je goed moet leven, en ik vond dat mijn man maar moest doen zoals ik dat wilde.

Bij de derde beurt Naikan over mijn man kwam ik ertoe om mij in te leven in hoe hij alles moet beleefd hebben, alsof ik in zijn schoenen stond.  Ik leerde dat ik hem onder geweldige druk gezet heb om aan het ideaalbeeld van de man van mijn dromen te beantwoorden, en ik heb me echt als een opzichter gedragen. 

Ik controleerde mijn man en de rol die hij mocht spelen tot in de kleinste gedragingen, met als norm en scenario mijn beeld van de ideale echtgenoot.

Met zijn ideeën en voorkeuren hield ik maar weinig rekening.  Ik dacht dat ik gelukkig zou worden door hem goed op te voeden.  Nu ben ik mij bewust geworden van mijn verkeerde manier van denken, en ik heb beslist om daar van af te stappen.

Bij mijn derde beurt Naikan over mijn man heb ik ingezien dat hij mij echt graag gezien heeft en ook nu nog graag ziet, dat hij op allerlei manieren geprobeerd heeft mij blij te maken en dat hij echt moeite gedaan heeft om mij gelukkig te maken.

Ik heb nu begrepen dat ik niet het slachtoffer was, en dat ik zelf ook mijn aandeel had in onze problemen.  Daarom wil ik van nu af dankbaar zijn voor de inspanningen van mijn man, mij bewust zijn van zijn liefde, ophouden hem onder druk te zetten, en het hem naar zijn zin maken. 


 

 

Bijna niet te geloven hoe ik hier met een gereinigd en verfrist hart uit gekomen ben.

Vanuit een periode van hospitalisatie in mijn kinderjaren (Zie : Zorg en trauma) leefde ik in de misvatting dat ik niet geliefd werd, en zo heb ik al die jaren een grote boom van lijden in mij laten groeien. Naikan heeft als het ware voor mij die boom van lijden tot in de wortel afgezaagd. Nu is daar niets meer van over.boom

Voor mij is Naikan werkelijk een mirakel geweest. Ik voel nu levensvreugde en ik ben enorm dankbaar om deze wonderbare ervaring die mijn leven zo sterk veranderd heeft.

 

Welkom bij Naikan