Hersteld van een depressie

Hersteld van een depressie

 

幸福ニュース(しあわせニュース)第752号2018年8月29日© Shinko Oyama

 

----------------Getuigenis van een 55-jarige die na een lange periode van depressiviteit Naikan deed in het Naikancentrum van Shinko Oyama, Japan ----------------

Tot ik hier Naikan kwam doen heb ik vanaf mijn 15 tot 55 jaar, 40 jaar lang, geleefd zonder energie. Ik was niet in staat om voldoende te presteren op mijn werk, waardoor ik ontslagen werd. Ik had lange periodes waarin ik niets anders deed dan in bed liggen. Mijn ouders en mijn broers en iedereen in mijn omgeving hebben veel moeten verdragen. Ik dacht van mezelf dat ik een mislukkeling was en ik vroeg me af hoe het nu verder moest met mijn leven.

Ik ben wegens omstandigheden met twee dagen vertraging aan de Naikanweek begonnen.

Er ging één dag voorbij, en nog een dag, en ik bleef maar Naikan doen ondanks het feit dat het voor mij heel moeilijk is om geconcentreerd te blijven. Maar na een tijdje trok de nevel die zich sinds mijn vijftien jaar in mijn hoofd genesteld had toch langzaam weg en ik kreeg een lichter gevoel in mijn hoofd. Nu is dat zware gevoel helemaal weg, en ik voel me goed.dark clouds and boat

Naikan heeft een wonderbaarlijke uitwerking, die je niet kunt begrijpen als je het niet zelf geprobeerd hebt.

Ik lijd bijvoorbeeld ook aan slapeloosheid, en zelfs met slaapmiddelen kon ik normaal amper vier uren per nacht slapen. Maar tijdens de laatste nacht van deze week heb ik kunnen genieten van acht uren slaap aan een stuk.

Ik denk nu dat ik in die depressieve periode van 40 jaar de energie in mijn hoofd altijd volledig opgebruikte omdat ik altijd maar bezig was met het haten van mensen, met mensen van alles te verwijten. Waarschijnlijk dat ik daardoor alleen al altijd zo vermoeid was.

rust in parkDoor in een rustige omgeving Naikan te doen en doorheen de gesprekken met de begeleider kon ik er hier uiteindelijk niet aan ontsnappen en begon ik eindelijk eens echt mijn eigen ware gedaante onder te ogen zien in plaats van er altijd maar van weg te kijken. En toen ik dat uiteindelijk begon te doen viel die zware last die altijd op mijn hart gewogen had weg, en ik voelde me lichter. Ik denk dat ik nu richting mijn gezonde zelf aan het terugkeren ben.

Tot nu toe wees ik altijd naar mijn omgeving als de oorzaak van mijn toestand, en ik maakte de mensen in mijn omgeving niets dan verwijten. En toch was er ergens diep in mijzelf ook wel de gedachte aanwezig dat ik me daarin eigenlijk vergiste. Ik maakte mijzelf daarover dan ook weer verwijten. Zo was ik dubbel ongelukkig, en daarom voelde ik me zo moe.

Maar naargelang ik verder Naikan deed en meer zin begon te krijgen om zelf mijn verantwoordelijkheid op te nemen verminderden ook de tegen mijzelf gerichte verwijten. Ik voelde mijn gemoed lichter worden, en mijn geest helderder.

Ik vind het nu spijtig dat ik niet veel vroeger met Naikan in contact gekomen ben.

papaverbloemenOp de eerste en tweede dag kon ik mij alleen feiten herinneren, zonder dat ik er iets bij voelde. Maar vanaf de derde en vierde dag kwamen er samen met mijn herinneringen ook meer en meer gevoelens in mij op. Ik begon dankbaarheid te voelen, en berouw.

Ik ben geweldig dankbaar dat ik tijd heb kunnen nemen om eens geconcentreerd en intensief Naikan te doen.

Ik ben blij en dankbaar dat mijnheer Oyama mij zo goed ontvangen heeft ook al was ik twee dagen te laat gekomen, en dat hij me tijdens onze gesprekken zo goed ondersteund heeft. Ik denk ook met dank aan de mensen die de maaltijden voor ons klaar maakten en iedereen die dit centrum steunt. Ik voel ook veel dankbaarheid jegens mijn ouders, mijn broer en zijn vrouw, die dit verblijf in het Naikancentrum mee mogelijk gemaakt hebben.
Deze ervaring met intensieve Naikan is werkelijk een moment van ommekeer in mijn leven geweest.

Nogmaals heel hartelijk dank.
 

Welkom bij Naikan