Wetenschap: aan positieve zaken denken in plaats van aan negatieve, is een werkwoord

Laatst gewijzigd: 
29/08/2019 - 23:07

Wetenschap: aan positieve zaken denken in plaats van aan negatieve, is een werkwoord

Onderzoek van Alison Ledgerwood toonde aan dat positieve gedachten (glas half vol) en negatieve gedachten (glas half leeg) verschillen wat betreft de mate waarin ze in onze geest "blijven hangen".   De negatieve blijven beter plakken.  Je kan maar beter de positieve een duwtje in de rug geven.

Het blijkt moeilijker te zijn om negatieve gedachten te vervangen door positieve gedachten, dan om positieve te vervangen door negatieve.

Zonder een inspanning om het positieve meer kans te geven dan het negatieve heeft ons brein de neiging om langer te blijven hangen in het negatieve dan in het positieve.  

De idee van Naikan om de vierde vraag geen "spreektijd" te geven krijgt vanuit dat onderzoek onrechtstreeks een duwtje in de rug.

Link naar het TED filmpje  :Getting stuck in the negatives (and how to get unstuck)

Suggestie: kijk daarna naar dit TEDx-filmpje: "De Weg naar Geluk met Drie Vragen"   ( "The Way to Happiness by Three Questions.")  De spreker is Rev. Shinko Ohyama, directeur van het Naikan Center van de Rengein Tanjouji tempel in Kumamoto, Japan.  Zijn jarenlange ervaring als Naikanbegeleider in 18 minuten samengebald. (Nederlandse ondertitels inschakelen)

Onderzoek:

Ledgerwood, A., & Boydstun, A. E. (2014). Sticky prospects: Loss frames are cognitively stickier than gain frames. Journal of Experimental Psychology: General, 143, 376-385.